Blogspot Sitesinde Neden İki Açıklama Alanı Bulunuyor?

22.3.17
Blogspot Sitesinde Neden İki Açıklama Alanı Bulunuyor?

Blogspot Sitesinde Neden İki Açıklama Alanı Bulunuyor? - Blogger kumanda paneli ayarlarında iki ayrı açıklama kutusu var. Blog kullanıcıları bu iki açıklama alanını da düzenlemeleri gerekiyor.

Peki neden blogspot sitelerinde iki farklı açıklama alanı bulunuyor?

Bu soru çoğu zaman blog kullanıcılarının kafasını karıştırıyor. Çünkü bu açıklama kutularının her birinin amacının ne olduğu bilinmemektedir. Şimdi bu açıklama kutuları arasındaki temel farkı ayrıntılı olarak tartışalım.

Blogspot Temel Açıklama Kutusu


Blogger kumanda panelinde Ayarlar > Temel yolunu takip ederek bu açıklama alanını düzenleyebilirsiniz. Bu açıklama blog başlığının hemen altında bulunan temel açıklama alanıdır.

Bu açıklama blogunuzun ön uç açıklamasını oluşturuyor. Blog sloganı da dediğimiz bu açıklama kısa ve keskin olmalıdır. Hedeflediğiniz anahtar kelimelerden oluşabilecek 2 - 3 kelimeden uzun olmamalıdır.

Blog temel açıklaması arama motorları sonuçlarında görüntülenen meta açıklaması değildir. Blog ziyaretçilerine gösterilen ön uç metinsel blog açıklamasıdır. Bu açıklamayı seçebilir veya gizleyebilirsiniz. Bu yazımızın ilerleyen bölümlerinde tartışacağımız blog meta açıklamalarına kıyasla SEO değeri yok denecek kadar azdır.

Girişimci bir blog için "Blogcuların Girişimciliğe Dönüştürülmesi" gibi kısa blog sloganı oluşturabilirsiniz. Ben bu sloganı örnek olarak ekledim aynısını eklemeyin lütfen. Daha önceki yazılarımda paylaştıklarımı arkadaşlar yayın içerisindeki metinleri kullanmışlar, buna dikkat edelim lütfen.

Arama Tercihleri Meta Etiketleri Açıklaması


Blogunuzun kumanda panelinden Ayarlar > Arama Tercihleri > Meta Etiketleri açıklamasını düzenleyebilirsiniz.

Meta Tags dediğimiz en fazla 150 karakterden oluşan bu meta açıklama kutusunun görevi arama robotlarının blogunuzu tanıması ve blogunuzun ne olduğunu anlamasını sağlamaktadır. Blogunuzun şablon kaynak dosyasının içerisine eklenen bu açıklama blog ziyaretçilerine gösterilmemektedir. Bu açıklamayı görüntülemek için blogunuzun ana sayfasını açın ve CTRL+U tuşlarına basın. Açılan sayfada "description" için arama yapın ve aşağıdaki gibi HTML meta açıklama etiketini göreceksiniz.

Blogspot Sitesinde Neden İki Açıklama Alanı Bulunuyor?

Blogunuzda meta açıklaması etiketi bulunmuyorsa aşağıdaki kodu blogunuzun meta etikeleri arasına ekleyebilirsiniz.

<meta expr:content='data:blog.metaDescription' name='description'/>

Daha önce yayınladığımız "HTML5 Seo Uyumlu Meta Etiketleri" blog için en uygun sıralı meta etikelerinden de faydalanabilirsiniz.

Arama açıklaması olarak da bilinen meta açıklaması varsayılan olarak, blog yayınlarnda, sabit (static) sayfalarda ve arşiv / arama sonuç sayfalarında gösterilir. Bu nedenle kaynak dosyasına (sayfasına) 1 meta açıklama etiketi eklenir. Bu meta etiketi blog ana sayfası için ve diğer sayfalar için kullanılan meta açıklama etiketidir. Burası kafanızı karıştırabilir. Yukarıda arama tercileri menüsünde bulunan meta açıklaması ana sayfa için oluşturulan açıklamadır. Diğer sayfalar için yada yayınlar için oluşturulan meta açıklaması blogunuzda yeni bir yayın yada sayfa oluştururken Arama açıklaması olarak eklenen metinler için eklenen meta etiketleridir. Yani yukarıda paylaştığım meta etiketi hangi sayfaya giderseniz o sayfanın açıklamasını göstermektedir.

Yayınlarınız ve sayfalarınız için de eklediğiniz meta etiketlerini görüntülemek için sabit sayfa yada yayını sayfasını açın ve CTRL+U tuşalarına basın. Açılan sayfada "description" için arama yapın ve yukarıdaki resimde olduğu gibi sayfa veya yayınlarınız için HTML meta açıklama etiketini göreceksiniz. Bu açıklamalar da blogunuza eklediğiniz sayfalar ve yayınlar hakkında arama motorlarına yardımcı olarak bu sayfa ve yayınların tanınması, indekslenmesi ve dizine eklenmesini sağlar.

Blog sayfalarınız ve yayınlarınız bu şekilde arama motorlarına ne olduğunu bildirerek bu konu ile ilgili arama sonuçlarında daha iyi bir sonuç almayı sağlamaktadır.

Bu yayın ile blogger sitelerinde bulunan meta açıklama kutuları arasındaki farkın tam olarak ne olğunu anlatarak karışıklılığını gidermiş olduk. Bu konu ile ilgili bir sorunuz varsa bize ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder