Başarılı Blog Yazarı Olma Başlangıç

2.5.17
Başarılı Blog Yazarı Olma Başlangıç

Başarılı Blog Yazarı Olma Başlangıç - Dünya genelinde büyük rağbet gören blog yazarlığı her geçen gün artmaya devam ediyor. Türkiye'de ise son 6 yıldır gözle görülür bir artış var. Bu iyi bir şey mi? Şimdi dürüst olalım, ne kadar blog yazarı varsa o kadar da rakip var demektir. Aynı amaçlarda kurulan blog siteleri, arama motorlarında bir sıralama yarışı içerisine giriyor, ama iyi yanı da insanlarımız güzel uğraşlar buluyor ve bu da toplumu geliştiriyor. Ancak blog yazarlarının, yarısından fazlasının, blog yazarlığı konusuna bodoslama atladığını düşünüyorum, bunun başlıca sebebi ise örnek alınan yada tavsiye verdiğini sanıp onlarca insanı yanlış yönlendiren blog rehber siteleridir.

Neden? diye soracak olursanız; Bu sitelerin yarıdan çoğu blog yazarlarını, para kazanmak için yazıyormuş gibi gösteriyor, öyle değildir demiyorum! yazıyı sonuna kadar okursanız beni çok iyi anlayacaksınız. Sadece blog yazarlığı konusuna, bodoslama dalan insanlardan bahsediyorum, "Ya abi bir blog kuralım da biz de para kaldıralım, millet milyonlar götürüyor ooo.." düşüncesiyle hareket eden çakma blog yazarlarıyla doldu forumlar, merak etmeyin, bu şekilde yola çıkanlar yolda kalıyor. Bu işi para kazanmak için yapmayı düşünüyorsanız baştan bırakın diyorum. Çünkü para kazanmak için kurulan, tek amacı kar olan blog siteleri yok olmaya mahkumdur, tabiki emeklerinizin karşılığını almak isteyeceksiniz ama bunu istemek yetmeyecek, bunu isterken okuyucularınızın isteklerini de karşılamanız gerekiyor. Okuyucunun isteği nedir? tabiki kendisine birşeyler katan yazılar okumak, yazıyı okurken bunu hissetmek. O yüzden diyorum ki, eğer ayakta kalmak istiyorsanız amaç paraysa bu iş yürümez, ancak amaç insanlara yarar sağlayıp, verdiğiniz emeğin karşılığında birşeyler kazanmaksa bak bu iş olur diyebilirsiniz. Fazla başınızı ağrıtmadan, blog yazarlığı konusunda "Neden Yazıyoruz?" sorusunun cevabı sanılan para Kazanma algısını kaldırmak istedim. Eğer bunu aştığınızı düşünüyorsanız artık yeni blog projenizin taklitçilikten uzak tamamıyla size ait ve orjinal olması için izleyeceğiniz rehber yolumuzdan bahsetmeye başlayabiliriz.

Heryerde Görülen Tavsiyeler

Bu konuda biraz araştırma yaparsanız, orada burada bir şekilde çok tuttuğu ileri sürülen blog projelerini göreceksiniz. Bu projeler hakkındaki görüşlerimi dinleyecek olursanız şuraya karalayalım; teknoloji, sağlık , İngilizce kurs, eğitim; makyaj, moda ve yemek artık aklınıza ne gelirse böyle çok bilinen klasik konular işte. Benim görüşüm, gerçekten emek verecekseniz farklı ve daha odaklı konulara yönelmelisiniz, ayrıca resmi olmak yerine doğal olmayı tercih etmelisiniz. Moda blogu açtınız diyelim, onlarca rakip arasından sıyrılmanız, çok üst düzey bir strateji ve emek gerektirecektir, bu süreç sizi yoracak, hatta hayallerinizden bile vazgeçirecektir. Ayrıca ilgi duyduğunuz bir konu değilse zaten zevkle yapmayacaksınız, buda aynı şekilde çabuk silinmenize yol açacaktır. Bundan 9-10 yıl önce içerik fikirleri konusunda yazı yazmak anlamsız kalırdı, çünkü birçok kişi tarafından keşfedilmemiş olan blog yazarlığı konusunda yukarıda sıraladığım blog projeleri gayet tutacak projelerdi, şimdilerde birileri tutturmuş götürüyor bu projeleri. 2017 yılında blog dünyasında ayakta kalmanın sırrı farklı olmaktan geçiyor, taklit olmayan orjinal ve doğal projelere yönelmelisiniz.

Peki Nasıl Yöneleceğim?

Asıl mevzu bu, şimdi yazacaklarımı dikkatli okuyun, çünkü bunu anlamanız çok önemli, belki de bu yazıyı çok tutacak bir projenin mimarı olarak kabul edeceksiniz. Yukarıda yazmış olduğum "Daha odaklı konular" kelimesini açacağız. Daha odaklı derken, bahsetmek istediğim şey tek bir konuya yönelmek, biliyorum bunları çok okudunuz, tek bir konu, tek bir konu diye diretiyorlar. Okudunuz, okudunuz da anlamadınız dostlar yada anlatamadılar. Siz modayı, teknolojiyi ve yemeği tek bir konu sandınız öyle değil mi? İşte bunu yanlış anladınız, bunlar tek konular değil aksine binlerce kategorisi olan konular, yıllar önce tek konulardı ama günümüzde öyle değiller ve eğer tutacak bir projeyle meşgul olmak istiyorsanız tek konulara yönelmelisiniz.

Tek Konu Bulma Sorunsalıdan Kurtulma Metodu

Geldik olayın bittiği yere, aşağıda vereceğim örnekler ile bu metodun nasıl çalıştığını anlayacaksınız. Teknolojiye merakınız var diyelim ancak böyle bir blog sitesinin çok rakibi olacaktır. Sizin blogunuz bir nokta bile olamayacak belki, ancak "ne" olacağınıza karar vermeden önce "nerede" olacağınıza karar verirseniz bu "ne" olacağınızı da gösterecektir. Teknoloji konusuna yönelmek yerine, bir teknolojik elemana yönelin. Mesela; telefonlar, oyun kolları, bilgisayar aksesuarları ve elektronik malzemeler gibi yüzlerce konu çıkarabilir ve içerik üretebilirsiniz.

Formülü unutmayın! Orjinal İçerik = Ana Kategori/Alt Kategori.

Bu sayede tek bir konuya yönelmiş, bu bağlamda ziyaretçi toplamış olacaksınız. Teknoloji konusu örnek sadece, bu şekilde bir ana başlık belirleyip onun kategorilerine girebilir ve ilginizi çeken konularda kaliteli içerikler üretebileceğiniz bir blog sitesi kurabilirsiniz.

Yorum Gönder