Blog'a JSON-LD Yapısal Veri İşaretleme Nasıl Eklenir?

31.8.17
Blog'a JSON-LD Yapısal Veri İşaretleme Nasıl Eklenir?

JSON-LD Yapısal Veri İşaretleme Yardımcısı, blog sitenizin içerdiği verilerin arama motorları tarafından anlaşılabilmesi için sitenizi nasıl güncelleyeceğinizi gösterir. Arama motorları sitenizdeki verileri anladığında, verilerinizin (yayınlarınızın) arama sonuçları sayfasında daha üst sıralarda yer almasını sağlar.


Mikro veri ve JSON-LD işaretlemesi nedir?

Mikro veri ve JSON-LD, schema.org sözlüğünü kullanarak blog verilerinizi işaretlemenin iki farklı yoludur. Yapmanız ve dikkat etmeniz gereken husus mikro veriyi ya da JSON-LD'yi seçmek, iki türü birden kullanmaktan mutlaka kaçınmaktır.

Mikro veri

Mikro veri, blog verilerini tanımlamak için HTML etiketleri ve özellikleri kullanır.

JSON-LD

JSON-LD, blog verilerini tanımlamak için HTML sayfada bir javaScript nesnesi kullanır.

JSON-LD, çok boyutlu dizilerden oluşan bağlantılı veriler için javaScript Nesne Gösteriminin (JavaScript Object Notation) kısaltmasıdır.

Teknik SEO açısından, JSON-LD, web için birleşik bir yapılandırılmış veri sözlüğü oluşturmak için Google, Bing, Yahoo! Ve Yandex'in yürüttüğü ortak bir çalışmadır.

JSON-LD nasıl çalışır?

JSON-LD, bir sayfadaki öğelere açıklama yaparak verileri yapılandırır. Elemanları ve varlıkları işaretleyerek arama motorları tarafından kullanılmasına yardımcı olur. Böylece, verilerin daha iyi organize edilerek arama motorları tarafından anlaşılmasını sağlar.

Web üzerinde yapısal olmayan içeriğin, JSON-LD ile kavramsal bir görselleştirmesi;

Blog'a JSON-LD Yapısal Veri İşaretleme Nasıl Eklenir?

içeriğin organize edilerek, yapılandırılmış bir sonuç oluşturmak üzere yapılandırılması.

JSON-LD'nin sözdizimi açısından, her öğenin özelliği için iki önemli unsur vardır:

1- Öğe Özelliği (Item Property), schema.org tarafından izin verilen özelliklere ait öğe türüdür.

2- Değer (Value), mülkiyet için bir değer eklenmelidir. Değerin mülkiyetle hizalanması ve tekil olması hayati önem taşır (her değer için ayrı ayrı açıklama yapılmalıdır).

Blog'a JSON-LD Yapısal Veri İşaretleme Nasıl Eklenir?


JSON-LD İşaretleme Yardımcısını bloga eklemek için gerekli düzenlemeleri yaptık. Tek yapmanız gereken aşağıdaki JSON-LD javaScript kodunu blogunuzun HTML kodları arasına eklemek. Blogunuzun kumanda panelinden TEMA > HTML'i Düzenle yolunu takip ederek blogunuzun şablon editör sayfasını açın ve aşağıdaki kodu ekleyin.


<script type='application/ld+json'>
{&quot;@context&quot;:&quot;https://schema.org&quot;,&quot;@type&quot;:&quot;BlogPosting&quot;,&quot;mainEntityOfPage&quot;:{&quot;@type&quot;:&quot;WebPage&quot;,&quot;@id&quot;:&quot;<data:post.url/>&quot;},&quot;headline&quot;:&quot;<data:post.title/>&quot;,&quot;description&quot;:&quot;<data:post.snippet/>&quot;,&quot;datePublished&quot;:&quot;<data:post.timestamp/>&quot;,&quot;dateModified&quot;:&quot;<data:post.timestamp/>&quot;,&quot;image&quot;:{&quot;@type&quot;:&quot;ImageObject&quot;,&quot;url&quot;:&quot;<data:post.firstImageUrl/>&quot;,&quot;height&quot;:630,&quot;width&quot;:1200},&quot;publisher&quot;:{&quot;@type&quot;:&quot;Organization&quot;,&quot;name&quot;:&quot;<data:blog.title/>&quot;,&quot;logo&quot;:{&quot;@type&quot;:&quot;ImageObject&quot;,&quot;url&quot;:&quot;<data:post.thumbnailUrl/>&quot;,&quot;width&quot;:206,&quot;height&quot;:60}},&quot;author&quot;:{&quot;@type&quot;:&quot;Person&quot;,&quot;name&quot;:&quot;<data:post.author/>&quot;}}
</script>

Blog yayın verileri JSON-LD ile etiketlendiği için, aşağıdaki resimde görüldüğü gibi hata ve uyarı değerleri 0 (sıfır). Blog yayını ile igili tüm veriler etiketlenmiştir. Arama motorlarının yayın içeriğinin ne olduğunu anlaması için yapılması gereken veri işaretleme işlemi tamamlanmış olur.

Blog'a JSON-LD Yapısal Veri İşaretleme Nasıl Eklenir?

Blogunuzu Yapısal Veri Test Aracı ile analiz ederek blogunuzdaki veri hatalarını görüntüleyebilirsiniz.

Mevcut işaretlemeler ne olacak?

JSON-LD İşaretleme Yardımcısı, HTML sayfadaki etiketlediğiniz tüm mevcut işaretlemeleri yok sayar. Dolayısıyla, işaretleme tarafından daha önce tanımlanmış olan bir metni etiketlenirse, işlevine devam edip etiket için ilave işaretleme ekler.

Veri İşaretleme Yardımcısı'nın işaretlemesiyle ilgili ayrıntılar.

Mikro veri eklerken, veri işaretleme etiketlerini var olan HTML öğelerine eklemektir. Örneğin, <h3>Blog Yazısı Nasıl Hazırlanır?</h3> öğesini etiketlenmesi durumunda İşaretleme Yardımcısı, aşağıdaki gibi mikro veriler ekler: <h3 itemprop="name">Blog Yazısı Nasıl Hazırlanır?</h3>

Gerekirse, Veri İşaretleme Yardımcısı etiketlenmiş metinleri bir <span> öğesi ile çerçeveler ve mikro verileri ona ekler. Span öğesinin eklenmesi DOM'u bozarsa, Veri İşaretleme Yardımcısı mikro verileri sayfanın <head> öğesine ekler.

Arama motorları işaretlediğiniz örneği son erişiminizden itibaren bir ay boyunca saklar; böylece, örneğinize yer işareti eklerseniz, Yapısal Veri İşaretleme Yardımcısı'na geri dönüp bu örneği değiştirebilir veya bu örneğe eklemeler yapabilirsiniz. Örneği bir aydan daha uzun bir sürede tekrar ziyaret etmezseniz, arama motorları bu örneği siler. Daha fazla bilgi için JSON-LD sayfasını ziyaret edin.

Bknz: Blogger Site Haritası Neden 20 Sayfa ve 3000 URL Sınırlı?

Bu yazımızda blog yayınlarının arama motorları tarafından ne olduğunun anlaşılması için, JSON-LD Yapısal Veri İşaretleme yardımsının blog sitesine nasıl eklendiği ile ilgili bilgiler paylaştık. Yapısal Veri İşaretleme işaretleme ile ilgili bazı bilgilere kısa değindik, daha fazla bilgi almak için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Gönder